دسته‌بندی نشده

معرفی مقاله در زمینه ی پردازش حداقل میوه ها و سبزیجات

مقدمه

حداقل پردازش چیست؟

در سالهای اخیر ، تقاضای میوه و سبزیجات با کیفیت ، و همچنین ایمنی و راحتی افزایش چشمگیری داشته است. کیفیت بالا معمولاً بیانگر خصوصیات کیفی طراوت گلها ، بافت ، رنگ ، بو و ظاهر کلی آن است و خریداران این میوه ها و سبزیجات را به محصولات مشابه خود ترجیح می دهند. علاوه بر این ، به نظر می رسد تغییر در سبک زندگی مصرف کننده منجر به افزایش تقاضا برای غذاهای آماده یا آماده شده باشد. بنابراین ، علاقه به زمینه جدید نگهداری مواد غذایی ، یعنی محصولاتی با حداقل یا آسان پردازش ، افزایش یافته است. اصطلاحات دیگر مورد استفاده برای محصولات با حداقل پردازش عبارتند از: پردازش سبک ، پردازش جزئی ، فرآوری تازه ، سلب تازه و آماده. غذاهای حداقل فرآوری شده برای موسسات خدمات غذایی مانند رستوران ها و موسسات خدمات غذایی مهم هستند زیرا آنها (حداقل فرآوری شده) از نظر راحتی ، هزینه ، کار و سلامتی مزایای بیشتری نسبت به غذاهای سنتی دارند. علیرغم محبوبیت ، تولید محصولات با حداقل پردازش به دلیل تخریب سریع و پیری (پیری طبیعی که منجر به مرگ بافت می شود) محدود شده است. بنابراین ، محصولات با حداقل فرآوری نسبت به مواد اولیه فاسدتر هستند.

Minimal Processing of Fruits and Vegetables

What Is Minimal Processing?

In recent years, there has been a considerable increase in the demand for high-quality fruits and vegeta- bles, coupled with convenience and safety. High quality usually implies fresh-like quality characteristics of flavor, texture, color, aroma, and overall appearance, and consumers are indicating a strong preference to these fruits and vegetables over their counterparts [1]. Furthermore, changes in consumer lifestyles seem to have led to an increased desire for ready-to-eat or ready-to-use products. Therefore, interest in a new area of food preservation is being promoted, i.e., minimally or lightly processed products. Other terms used to refer to minimally processed products are lightly processed, partially processed, fresh processed, fresh-cut, and preprepared. Minimally processed products are important to food service industry such as restaurants and catering companies as they offer many advantages over traditional products, with respect to convenience, expense, labor, and hygiene. Despite its popularity, the production of minimal processed products is limited due to rapid deterioration and senescence (natural aging leading to death of the tissue). Hence, minimally processed foods are more perishable than its unprocessed raw materials [1].Minimal processing of fruits and vegetables generally involves washing, peeling, slicing, or shred- ding before packaging and storage at low temperature. All these steps have an effect on the nutrients, shelf life, and quality of the prepared product [2,3]. Examples of these products already on the market include packaged shredded lettuce/cabbage/carrots, cut fruit and vegetable salads, and peeled/sliced potatoes/carrots, broccoli, and cauliflower florets [4,5]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا